Thursday, February 25, 2010

berzanji

Ok, ada sesiapa tak tahu berzanji tu apa?ok, let's check it out with our Uncle Wiki(wikipedia laaa)..
Menurutnya,
'Barzanji ialah suatu doa-doa, puji-pujian dan penceritaan riwayat Nabi Muhammad s.a.w. yang dilafazkan dengan suatu irama'

So, nak ceritala neh pasal penglibatan saya dengan pertandingan berzanji semasa sekolah menengah dulu. Mula-mula, tak terfikir pun nak terlibat dalam aktiviti neh. But thanks to Amiratun, my ex dorm mate masa form 4. She was our captain la lebih kurang(ops, takde kurang kurang, dia memang ketua pon, hehe).

Saya kan masuk SMAP LABU masa saya form 4, 12 february if I'm not mistaken. And ditakdirkan, saya satu dorm dengan Amy(nick for Amiratun). Dia la yang conduct group berzanji rumah kami, UMAR. Suara dia? Mestila sedap..Dia neh otai tau bab bab suara neh..HEHEHE..Masa saya masuk SMAP, semua orang tengah giat berlatih untuk segala macam pertandingan, awal tahun katakan...dengan MTAQ nya, marching nya and etc.

So, Amy neh hangkutla budak budak berzanji pergi dorm kitorang untuk practice together. And memang setiap hari akan dengar suara mereka mereka neh berzanji. Sangat sedap tau, nak nak part bacaan rawi tuh. Kalau kena gayanya, menusuk kalbu. Rasa terbuai-buai bawah 'sepohon kayu daunnya rimbun, lebat bunganya serta buahnya' HEHEHE..Pastu ada satu petang tu, Amy suruh saya try bawak satu part tu, and diorang kate, 'ey ok la, ok, ok, next year boleh join la'..HEHEHEHE..gitula ceghitenyee...

The next year, kami dapat tempat ketiga MTAQ sekolah..HUHU, takpe takpe...tak nanges tak nanges...tak nanges kenapa??sebab dapat hadiah duit...YAY, biarpun sikit tapi merasala jugak duit yang earned by myself, walau rahang rasa nak tergeliat, tekak rasa nak terlompat keluar, haha, tipu saje..adik adik tingkatan 1, 2 ,3, 4, 5, yang belajar KOMSAS, akak tengah buat 'hiperbola' neh....perkataan yang terlalu over ye...HEHEHE



Ini la Amy. Dia neh pon kuat baca buku, just like me...


3 comments:

  1. blog awak lawaaa...
    haha..
    semoga terus tsabat dan bermanfaat..
    wee...~~~
    =)

    ReplyDelete
  2. haha, caer thanks..saje je neh..nak tiru ko..=p

    ReplyDelete